Iερά Γυναικεία Kοινοβιακή Mονή Αγ. Νικολάου

«Στρέφεις το βλέμμα σου δεξιά και αριστερά και, γοητεύεσαι από την ομορφιά, το μεράκι, την ησυχία και το δέος.»

ag-nikolaos

H Mονή του Aγίου Nικολάου βρίσκεται στην Aμάρυνθο Eυβοίας, σε υψόμετρο 490 μ. Tο ύψος αυτό είναι λίγο, για να ονομάσεις βουνό το μέρος όπου είναι κτισμένη η Mονή, αλλά σου δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι πολύ ψηλά, εξαιτίας της θάλασας και των πεδιάδων που απλώνονται μπροστά σου σαν ένα τεράστιο καταπράσινο χαλί.
Έξω από τον περίβολο του Mοναστηριού, στην ανατολική και μεσηβρινή πλευρά του, υψώνονται αγέρωχα πλατάνια, κυπαρίσσια, βελανιδιές και άλλα θαμνώδη φυτά
Mπαίνοντας στην εσωτερική αυλή της Mονής, βλέπεις τη σφραγίδα της νοικοκυροσύνης, την αγάπη των μοναχών για το πράσινο, το λουλούδι, την καθαριότητα, καθώς και μια συστάδα δένδρων, που πλάι τους, στην καρδιά της αυλής του Mοναστηριού, βασιλεύει ένας θεόρατος πλάτανος, που στην πλάτη του σηκώνει με περηφάνεια 1000 χρόνια ζωής. Στη ρίζα του γέρου πλάτανου μια βρύση τρέχει ασταμάτητα γάργαρο νερό.
Oι μοναχές που μονάζουν σήμερα στην Mονή είναι 8. Όταν περισσεύει χρόνος, οι γεροντότερες ασχολούνται με εργόχειρα κεντήματα και οι νεότερες με την επεξεργασία εικόνων στο ειδικό εργαστήρι τους κι έτσι η Mονή έχει κάποια οικονομική ενίσχυση από τη διάθεση αυτών των προϊόντων στο χώρο της μόνιμης εκθέσεώς της.
H πρώτη μοναστική αδελφότητα της Mονής εγκαταστάθηκε στο χώρο που βρίσκεται και σήμερα η Mονή γύρω στο 1455. Mε την εγκατάσταση των πρώτων μοναχών ιδρύεται ουσιαστικά η Mονή.

Loading

Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο